Hatha Yoga

Hatha Yoga is de meest beoefende vorm van yoga in het Westen en is binnen het geheel aan yoga-richtingen de fysieke yoga. De fysieke discipline was oorspronkelijk bedoeld als voorbereiding op meditatie, om op de juiste manier langdurig te kunnen zitten. In de westerse beoefening van hatha-yoga is meer de nadruk komen te liggen op de gezondheidseffecten. Yoga heeft zeker een zeer positieve invloed op het fysieke en mentale welzijn.

Met aandacht en concentratie worden bewegingen gedaan en houdingen aangenomen. Daarbij speelt het gebruik van de adem een centrale rol. In de yogafilosofie wordt de adem gezien als de verbinding tussen lichaam en geest.

Yoga-oefeningen zijn afwisselend dynamisch en statisch, soms inspannend, dan weer ontspannend. De oefeningen rekken en versterken de spieren, geven een gevoel van ruimte in het lichaam en zorgen voor betere toevoer en doorstroming van energie. De organen krijgen een betere doorbloeding, wat goed is voor de gezondheid. De ademspieren worden getraind waardoor de conditie verbetert.

Regelmatige beoefening van yoga versterkt het zenuwstelsel en activeert het immuunsysteem. De ontspanning in het lichaam laat het denken ontspannen, waardoor het hoofd tot rust komt en een gevoel van ruimte ontstaat. Yogahoudingen zijn geen doel op zich, daarom kan iedereen de oefeningen binnen de eigen mogelijkheden uitvoeren. Yoga gaat uit van eenheid van lichaam en geest. Je maakt contact met je lichaam, met jezelf, met wie je bent.

De les
De lessen zijn voor iedereen toegankelijk, jong en oud, soepel of niet soepel. Een yogales bestaat uit staande, zittende en liggende asana’s (houdingen), adem-, concentratie-, en ontspanningsoefeningen. De les is zo opgebouwd dat het hele lichaam wordt aangesproken, en wordt afgesloten met een lange ontspanning. Na de les is er ruimte voor persoonlijke of algemene vragen.

De asana’s zijn onder te verdelen in:

  • Voorwaartse buigingen
  • Achterwaartse buigingen
  • Zijwaartse buigingen
  • Torsies
  • Omgekeerde houdingen
  • Balanshoudingen
  • Ontspanningshoudingen

Tarieven
Voor tarieven Hatha Yoga kijk op de betreffende docenten pagina van Roos Copier, Ramona Laurentzen of Ilona de Koning